Vraagstukken over bestraffing en veiligheid nemen in het publieke en politieke debat in onze samenleving een belangrijke plaats in. Ze maken ook het voorwerp uit van wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door criminologen, sociologen, advocaten, psychologen, historici, enz. Nochtans kan worden vastgesteld dat deze beide terreinen zelden met elkaar communiceren.
Om de afstand tussen beide te overbruggen, zal Justitie en Veiligheid de resultaten van onderzoek publiceren op een manier toegankelijk voor een breder publiek. Elk nummer zal ingaan op een specifiek vraagstuk. Om op de hoogte te blijven, kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.
Justitie en veiligheid – Justice et sécurité
Justice et sécurité – Justitie en veiligheid is een tijdschrift gefinancierd door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) op initiatief van de operationele directie criminologie. Er worden onderzoeksresultaten in gepubliceerd, ongeacht het instituut door wie het onderzoek verricht werd.
Het tijdschrift wordt geleid door Christophe Mincke (NICC).
Het wetenschappelijk comité bestaat uit afgevaardigden van het NICC en zes Belgische scholen voor criminologie:
- Els Dumortier (VUB)
- Jenneke Christiaens (VUB)
- Marie-Sophie Devresse (UCL)
- Jelle Janssens (UGent)
- Cécile Mathys (ULg)
- Benjamin Mine (NICC)
- Stefaan Pleysier (KUL)
- Luc Robert (NICC)
- Vincent Seron (ULg)
- Sybille Smeets (ULB)
- Freya Vander Laenen (UGent)
Contact: info@jsjv.be ou +32 2 243 46 87
publiceren in Justitie en veiligheid
Het debat over veiligheidskwesties neemt in de publieke ruimte een omgekeerd evenredige plaats in aan deze die ingenomen wordt door wetenschappelijk onderzoek. Daardoor worden vragen die eigenlijk perfect wetenschappelijk onderbouwd zijn, nog steeds vooral beantwoord door middel van vooroordelen, posities op basis van gezond verstand en irrationele argumenten. Eén van de redenen hiervoor is de zeer beperkte toegankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek voor niet-specialisten.
Uitgaande van het feit dat er heel wat onderzoek verricht wordt binnen het domein van de criminologie, sociologie, psychologie, geschiedenis, het recht,… heeft Justitie en veiligheid de ambitie om bij te dragen aan de voorstelling, publicatie en verspreiding van de geproduceerde kennis onder een breed publiek.
De gepubliceerde teksten moeten dan ook toegankelijk zijn voor niet-specialisten, maar dienen eveneens te getuigen van een onberispelijke wetenschappelijke nauwgezetheid. Het is daarom dat Justitie en veiligheid werkt met een peer reviewing van alle teksten die zij publiceert.
Indien u een onderzoek verricht heeft, mag u daarover een artikel aan de redactie voorleggen van maximaal 30.000 tekens, dat beantwoord aan onze oproep tot bijdragen en onze auteursrichtlijnen. Aarzel dus niet om ons te contacteren en informeren over mogelijke publicaties.
Justitie en veiligheid is volledig gratis, met inbegrip van de vertaling van het artikel.